Kvinna går igenom sin ekonomi

Kronofogden såg stora framgångar under 2019, då de drev in dryga 13 miljarder kronor. Det kan direkt slås fast att förra året därför kan tituleras som ett rekordår. Aldrig tidigare har beloppet varit så stort, med en ökning på 1,1 miljard från 2018.

I dagsläget är antalet skuldsatta hos Kronofogden på en lägsta nivå som ligger på mindre än 4 procent av befolkningen. Mätningarna startade år 1990 och detta är den lägsta siffran under hela perioden. Vad beror de stora framgångarna på?

Skuldsanering är en orsak till framgången

År 2019 var även ett rekordår för antalet beviljade skuldsaneringar i Sverige, vilket har påverkat Kronfogden och svenska folket positivt. För de svenskar som befinner sig i en ekonomiskt svår situation, där de helt enkelt inte kan betala av sina skulder, kan skuldsanering vara en sista utväg som gör det möjligt för dem att faktiskt en gång för alla bli skuldfri.

Skuldsanering är en lösning som djupt skuldsatta personer kan använda sig av. Kronofogden upprättar då en betalningsplan och kommunicerar med de som kräver pengar av individen. Genom att förhandla ner skulderna upprättas en plan under flera år för att betala av resterande belopp. Ofta innebär det att personen får leva på existensminimum denna period.

När perioden är slut och betalningsplanen har genomförts är personen skuldfri. Kronofogden har tagit många steg framåt genom att driva in pengar från personer i Sverige på detta sätt. Det handlar dels om vanliga skulder men man har även bedrivit ett arbete tillsammans med andra myndigheter och samverkat med både Polis och Tullverket. Genom ett nära samarbete kan man utmäta kontanter från brottslingar, samt personer som försöker hålla sig undan att betala skulder.

Publicerat iitle

Kommentarer inaktiverade.