Flera kreditbolag har hamnat under luppen hos Finansinspektionen (FI), rapporterar SvD genom TT. De granskas just nu närmare för att se om något av bolagen använder sig av orimliga låneupplägg eller alltför snabba kreditprövningar.

De sex bolag som är under granskning är Collector, Marginalen, Resurs, Svea, Wasa och Norwegian Bank. Än så länge har inget besked kommit, och enligt FI-chefen kan det lika gärna sluta med avskrivning av ärendet, som med kraftiga sanktioner.

Det finns också en intention att utifrån resultatet av denna granskning komma fram till någon form av guidning om vad en sund kreditgivning egentligen innebär. Utredningen är enligt myndigheten beräknad att ta ungefär ett halvår att genomföra.

Konsumentkreditlagen – en tvingande lag

Det finns redan en lag som kreditgivare måste förhålla sig till och det är konsumentkreditlagen. Detta är en lag som är tvingande till konsumentens förmån, vilket innebär att ingen kreditgivare får erbjuda sämre villkor än vad är beskrivet i lagen.

När det gäller just krediter ändrades konsumentkreditlagen för inte så länge sedan. Numera måste de aktörer som erbjuder högkostnadskrediter tydligt markera på sin sida att det är just en högkostnadskredit som låntagaren erbjuds. Definitionen för en högkostnadskredit är att den effektiva räntan uppgår till referensräntan (som idag är 0 %) plus 30 procentenheter.

Det finns numera också två tak för hur hög ränta någon faktiskt får ta ut – dessa kallas räntetak och kostnadstak. Räntetaket innebär att långivaren inte får ta ut en högre effektiv ränta än referensräntan plus 40 procentenheter. Kostnadstaket innebär att kunden aldrig ska behöva betala tillbaka mer i kostnad på lånet (ränta + avgifter) än vad denne ursprungligen har lånat.

Det innebär att om du lånar 10 000 kronor kommer du aldrig behöva betala tillbaka mer än maximalt 10 000 kronor i ränta och avgifter – alltså totalt 20 000 kronor. Detta är lagstadgat och är något som måste följas av kreditbolagen.

I samband med en låneansökan måste kreditgivaren också genomföra en ordentlig kreditprövning. Den är till för att avgöra huruvida den sökande har råd att betala för krediten med syftet att motverka överskuldsättning för individen. Nu undersöker alltså Finansinspektionen om ovan nämnda kreditbolag uppfyller sina skyldigheter i enlighet med konsumentkreditlagen.

Publicerat iitle

Kommentarer inaktiverade.