Medierna har fått en felaktig uppfattning som säger att SMS lån är speciellt dyra i förhållande till andra lån. Det är dock inte helt sanningen. Det är viktigt att man förstår både krav och villkor för ett SMS lån innan man försöker att jämföra priserna för ett SMS lån med priserna för andra slags lån. Låt oss börja med att fastställa en sak: SMS lån är inte dyrare än andra lån.

Därför är SMS lån inte dyrare än andra lån

När du tecknar ett SMS lån kommer du ofta att låna ett mindre belopp. Det är möjligt att låna allt från 50 kr till 30.000 kr när man tecknar ett SMS lån och det flesta lån är mindre än 5.000 kr. Det betyder även att löptiden är kort när man talar om SMS lån. Ofta kommer man att betala tillbaka sitt SMS lån inom 30 – 45 dagar. Det leder då också till att man begränsar hur mycket räntekostnader som det hinner att komma på ett sådant kort lån. Enligt lagstiftning ska man upplysa om ett lån pris med ett årligt pris och detta ger då naturligtvis inte en korrekt bild av priset för ett SMS lån. Man kan nämligen lätt få en helt felaktig bild av verkligheten för att priset för SMS lån kan höjas till proportioner som man aldrig kommer att uppnå. Man har ju inte ett SMS lån i ett helt år och det är därför problematiskt att man försöker jämföra årspriset för ett SMS lån med andra lån som har löptider på upp till 12 år. Det motsvarar att man kollar på kilopriset för kanel och förväntar att man kan jämföra det med kilopriset för potatis, och man räknar med att man ska använda lika mycket kanel som man ska använda potatis. Kilopriset för kanel kommer att verka helt absurt stort men i verkligheten är det bara förhållandet som är helt fel.

Du ska därför försöka att se bort från den höga årsräntan när du ska teckna ett SMS lån. Det årliga räntan betyder inte så mycket här. Du kan ofta se hur mycket du ska betala tillbaka på ditt lån utöver det belopp som du lånat ursprungligen. Och det handlar ofta om småbelopp.

Det är väldigt olika vilken ränta som långivaren erbjuder på deras lån och den varierar ofta. Därför är det inte möjligt att ge ett konkret exempel på hur mycket du ska betala tillbaka på ett SMS lån. Vi vill dock prova att ge en bild av det. Det är väldigt vanligt att man låna 1.000 kr när man tecknar ett SMS lån. I sådana tillfällen är det vanligt att man ska betala ca 150 kr i lånekostnad. Du kommer alltså att betala tillbaka 1.150 kr totalt. Detta menar vi är ett belopp som är rättvist för både låntagare och långivare.