Om valet i september i år resulterar i ett maktskifte kommer det såklart att innebära en rad förändringar för det svenska samhället. Både små och stora saker kommer att genomgå förändringar, både saker som berör gemene man direkt och indirekt. Nyligen gick Moderaterna ut och meddelade att om en alliansregering skulle ta över makten i Sverige i höst så kommer eventuellt flera idag statliga bolag att bli till salu. Två bolag som ligger i ”riskzonen” för att säljas är bolåneinstitutet SBAB samt statens andel i telefoni- och bredbandsjätten Telia, sammanlagt värda uppemot 90 miljarder kronor.

Vad är det då som för alliansen att vilja göra sig av med Telia? Enligt Liberalernas Jan Björklund är anledningen följande. Svenska staten har som bekant kontroll över SVT, även om SVT inte direkt ägs av staten utan finansieras med hjälp av licensintäkter, så är det ändå Riksdagen som styr. Telia har under en tid visat intresse för att köpa Bonnier Broadcasting, som in sin tur äger både Cmore och TV4. Ett sådant förvärv där Telia äger Bonnier Boradcasting skulle innebära att svenska staten äger eller i varje fall har makt att utöva stor kontroll över samtliga eter-tv-sändningar i Sverige. Det är här skon klämmer för Björklund som ställer sig mycket tveksam till att staten ska ha sådan makt, det är ”helt fel tänkt”, som han själv uttrycker det i en intervju till DN.

Utspelet har mött mothugg från Socialdemokraternas Mikael Damberg. Damberg menar att Telia är mycket viktigt att ha kvar för att kunna säkra upp investeringar i bredband och digital infrastruktur, samt att en försäljning kan innebära säkerhetsrisker då man inte fullt ut kan kontrollera vem det är som kommer att köpa upp bolaget.

Förslaget har således både för- och nackdelar, vad som kommer att ske märks först efter valet i höst.

Publicerat iitle

Kommentarer inaktiverade.